header 2

יום שלישי, 20 בספטמבר 2016

לגלות את הגן הנעלם - ילדים בטיפול, מאת לילך רחמים


עורכת: גיתית בן דוד; 237 עמ'; 89 ₪; הוצאת דיונון

 

ילדים ומתבגרים רבים סובלים מקשיים רגשיים וזקוקים לטיפול פסיכולוגי. קשיים רגשיים נפוצים בקרב ילדים הם פוביות, חרדה חברתית, דיכאון ותסמונת פוסט-טראומטית בעקבות אירועים מאיימים.

 

הספר “לגלות את הגן הנעלם - ילדים בטיפול” מכניס את הקוראים אל הטיפול הפסיכולוגי בילדים ובמתבגרים, אל היחסים הנרקמים בין המטפל למטופל ואל שיטות פסיכולוגיות שיכולות לסייע לילדים. כל פרק בספר הוא שילוב של סיפורת שלוקחת את הקורא אל עולמו של ילד אשר סובל מבעיה פסיכולוגית ספציפית, מידע על הבעיה, שיטות טיפול מבוססות מחקר לאותה בעיה ותיאור סיפורי של מהלך הטיפול. הספר פורש את הישגי השנים האחרונות בפסיכולוגיה ובמדעי המוח ומציג שיטות טיפול שבאמצעותן יוכל קהל הקוראים למצוא מזור לסבלם של ילדים ומתבגרים.

 

 

לילך הצליחה לעשות את הבלתי אפשרי כמעט – היא כתבה ספר חדשני ומעמיק על טיפול נפשי מבלי לשכוח את הנפש. באמצעות תיאורי מקרה מציאותיים וחיים היא חושפת את הרקע המדעי של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) בילדים ובמתבגרים, והיא עושה זאת מבלי לאבד את הקסם ואת הסוד בתוך ים הפרטים והעובדות. זהו ספר המיועד לכל מי שמעורב בעשייה הזאת – להורים, למתבגרים, למטפלים, ולכל מי שרוצה לדעת יותר על האומנות של יישום התיאוריה המדעית במעשה הטיפולי. הוא נטוע ביום יום ובהווה של ילדים ומתבגרים המתמודדים עם קשיים נפשיים, ומסמן את הדרך לעתיד טוב יותר.

פרופ’ יורם יובל, פסיכואנליטיקאי, פסיכיאטר וחוקר מוח, הוא מרצה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ובאגף לרפואת המוח בבית החולים הדסה.
 

 

 

הסבל שילדים, והורים חווים הינו לעיתים עצום ואף על פי כן רבים מהם אינם פונים לטיפול. לא אחת, ההורים אינם מתמצאים בטיפול פסיכולוגי, והם סוג של "מהגרים במולדת חדשה". כל פרק בספר פורש עולם רגשי וידע פסיכולוגי ופסיכיאטרי, ומכניס את הקורא לעולמו האישי של הילד ולעלילה המתרחשת בחדר הטיפול.

 

-       הפרק הראשון מייצג ילדים אשר סובלים מתסמונת פוסט טראומטית בעקבות תקיפה מינית

-       הפרק השני מייצג חיילים הסובלים מתגובות לקרב

-       הפרק השלישי מייצג ילדים הסובלים מתסמונת טורדנית כפייתית

-       הפרק הרביעי מייצג נערות הסובלות מדיכאון ופגיעה עצמית

-       הפרק החמישי מייצג את סבלם של אלו הסובלים מחרדה חברתית

-       הפרק השישי מייצג חוויה פוסט טראומטית הנגרמת כתוצאה ממקרים של טראומה וסבל גופני

 

במקרים אלה ובדומיהם טיפלה ד"ר לילך רחמים. בן, דין, דור, שרון, דניאל ואופל הם ילדים נורמליים הסובלים מקשיים שונים ויכולים להיעזר בטיפול יעיל שיסייע להם לפתור, להפחית ואף להעלים את הקשיים אותם הם חווים. ולהשתחרר מהסבל. סיבה מרכזית להימנעות כזו היא הסטיגמה של מחלת נפש, מכשול אדיר שמקורו בחלוקה לא נכונה של הגוף והנפש. עם התקדמות המדע אנו מבינים שהסבל נגרם כתוצאה ממשתנים רבים ביניהם גורמים ביולוגיים וסביבתיים, אבל בסופו של דבר החותם נותר. טיפול בדיבור, ושינויים בחשיבה ובהתנהגות מביאים לשינוי והחלמה של מרכזים שונים במוח ולהחלמתו של הגוף.  בששת הפרקים בספר מופיע מידע על המתרחש במערכת העצבים ובמבנים מוחיים ספציפיים בחרדה, בדיכאון, בתסמונת טורדנית כפייתית ובהפרעות פוסט טראומתיות.

 

שמו של הספר הוא בהשראת ספרה הקלאסי והיפהפה של פרנסס הודג'סון, "סוד הגן הנעלם" – ספר שכבש את המחברת בילדותה ומהלך עליה קסם עד היום. הספר מספר על חברות הנרקמת בין שלושה ילדים, כל אחד מהם הוזנח רגשית על ידי הוריו או דמויות חינוכיות נוספות - הזנחה שלא הייתה מכוונת ולא נבעה מרוע – אך יצרה טראומה ותחושות אובדן. הילדים מוצאים את הגן הנעלם – זה שהוזנח ונבל וקמל – ותחת טיפוחם הגן מלבלב ופורח.

 

ד"ר לילך רחמים, PhD, היא פסיכולוגית קלינית מומחית, מדריכה, מייסדת ומנהלת את תוכנית ההכשרה לפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית בילדים ובמתבגרים במרכז חוסן.

רחמים היא אמא לחייל, מרצה ועמיתת מחקר בבית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה ובתוכנית ללימודי המשך בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, ומתנדבת בארץ ובעולם בתחום הטיפול בטראומה – עמדה בראשן של משלחות סיוע בארצות עולם שלישי שחוו טראומות המוניות. בתקופת מלחמת לבנון השנייה הוענק לה אות מלחמת לבנון השנייה על התנדבותה במהלך המלחמה. 

בימים אלה מובילה מחקר בתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי בפעוטות פוסט-טראומטיים. במחקר, פעוטות בגילאי שנתיים עד ארבע שסובלים מסימפטומים פוסט-טראומטיים מקבלים טיפול ללא עלות במרכז חוסן. 

 

 

הספר  "לגלות את הגן הנעלםילדים בטיפול" מאפשר מבט מעמיק ומלמד לקהל קוראים רחב, לקהל מקצועי מתחומי הפסיכותרפיה ולקהל לא מקצועי של הורים לילדים סובלים וגם למתבגרים ומבוגרים צעירים שלהם עניין בתחום.  זהו ספר ייחודי בתחום הפסיכותרפיה עם ילדים ומתבגרים שמשלב סיפורת עם מידע פסיכולוגי, נוירולוגי והתפתחותי בשפה שמתאימה לקהל קוראים רחב.

פרופ' נתנאל לאור הוא פסיכיאטר ופילוסוף, המנהל היוצא של המרכז לבריאות הנפש ברמת חן ומנהל מרכז חוסן ע"ש כהן- האריס, לטראומה ואסון המוני, מייסדה של העמותה לילדים בסיכון.

 

 

ספרה של ד"ר לילך רחמים הוא ספר מקורי וחדשני בעולם הטיפול בילדים. הספר פונה לקהל הרחב ולא רק לקהל המטפלים. הסיפורים המרתקים מנגישים לקוראים את עולם הטיפול ומביאים בפניהם מאגר מקיף ומעמיק של ידע על טיפול פסיכולוגי מבוסס מחקר, מחקרים עדכניים מתחום הפסיכולוגיה ומדעי המח וכלים לעזרה עצמית. אומנות הטיפול נפרשת בפני הקוראים ופותחת שער לתקווה.   

פרופ' עדנה פואה, מרצה לפסיכולוגיה קלינית במחלקה לפסיכיאטריה באוניברסיטת פנסילבניה ומנהלת את המרכז למחקר הפרעות חרדה ולטיפול בהן.

 

 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.