header 2

יום שלישי, 13 בנובמבר 2018

פיתוח חדשני להערכת יהלומים אוני אריאל- זכה במקום הראשון בכנס של ITTN

מחקר חדש באוניברסיטת אריאל
זכה במקום הראשון  בתחרות טכנולוגיות חדשניות
 בכנס ITTN בהשתתפות כל חברות היישום של האוניברסיטאות בישראל

איפיון והערכת יהלומים במצבם הגולמי
במכשור מדויק וזול יותר

בהערכת יהלום גולמי, המכשור האופטי הקיים יקר ואינו מדויק דיו, המערכת המוצגת  ע"י חוקרים באוני' אריאל מדויקת, זולה יותר ואף ניתן ליישמה על יהלומים סינטטיים

יהלומי גלם נראים כמו שבר זכוכית במקרה הטוב או כאבן חצץ. כדי שיהפכו לחלק מתכשיט יש ללטש אותם. רוב היהלומים מלוטשים בצורה עגולה (בריליאנט), אולם קיימים ליטושים נוספים במתארי לב, אליפסה, מלבן ועוד. התכונה העיקרית שקובעת את מחיר היהלום (מלבד המשקל כמובן) הנה איכות הצבע שלו. ככל שהוא נקי ללא צבע מחירו גבוה יותר. בסחר יהלומים מוגדר סולם צבעים  מ- D שזה הנקי ביותר ועד N שזה עם גוון כהה.
כאשר מבצעים קנייה של יהלומי גלם, היהלומן הקונה מקבל מעטפה ('בריפקה') ובה עשרות עד מאות יהלומי גלם אשר הוא אמור תוך זמן קצר מאד (כרבע שעה) להעריך את מחירה ולהגיש הצעת קנייה. הצעה הגבוהה ביותר תזכה. כמובן שהבעיה הגדולה ביותר של היהלומן היא להעריך מה יהיה דירוג הצבע של היהלום לאחר ליטוש. במידה וטעה הוא יספוג הפסד כספי ניכר.
בעבר הכלי העיקרי להערכה היה העין וזכוכית מגדלת ('לופה') לכן, פותחו בתעשייה מספר מערכות מכשור לצורך האנליזה הזו אשר מסתמכות בעיקר על שיטות אופטיות (אנליזה ספקטרוסקופית) בתחום האור הנראה, האולטרה-סגול והאינפרא-אדום. אלו מכשירים יקרים ורמת הדיוק שלהם רחוקה מלספק, במיוחד כאשר מדובר ביהלומי גלם. באוניברסיטת אריאל בשומרון, יזם צוות שכולל את פרופ' יוסי פנחסי ופרופ' אשר יהלום מהמחלקה להנדסת חשמל ופרופ' חיים כהן מהמחלקה למדעי הכימיה, פרויקט לפיתוח מערכת בדיקה ביהלומי גלם לאפיון דירוג הצבע לאחר ליטוש שפועלת בתחום הגלים המילימטריים. תחום זה רגיש הרבה פחות להפרעות אופטיות בהשוואה לתחום האור הנראה, האולטרה-סגול והאינפרא-אדום. המחקר זכה למימון במסגרת תוכנית קמין של הרשות לחדשנות, נמצא כרגע בשלבי פיתוח מתקדמים ומראה פוטנציאל טוב למימוש.
מערכת זו ניתן ליישם גם עבור יהלומים סינטטיים שנוצרו במעבדה בטכניקות חדישות של CVD.
המחקר ותוצאותיו הוצגו בכנס של ITTN (Israel Technology Transfer Organization), המאגד את חברות היישום בישראל, ב22.10.18 בת"א. בכנס השתתפו חברות היישום של האוניברסיטאות בישראל. הפרויקט הוצג על ידי מר צבי צשנובר מחברת "אריאל" וזכה במקום הראשון בתחרות טכנולוגיות חדשניות בתחום הטכנולוגיה (Technology Track).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.