קיבוץ בלב תל אביב?
פרויקט הוורקשופ של המחלקה ללימודי אדריכלות במכללה הטכנולוגית הנדסאים באריאל הביא איתו השנה פתרונות דיור, כצורך עכשווי עם ראייה הצופה לעתיד, במובנים של שינויים טכנולוגים, סוציולוגים וכלכליים, תוך שימוש בגישת ה- mixuse
הוורקשופ (workshop) הוא פרויקט מסורתי המתקיים במחלקה ללימודי אדריכלות ועיצוב פנים במכללה הטכנולוגית הנדסאים באריאל. הנושא השנתי היה "בית משותף בתל אביב", אשר הוכרז על-ידי עריית תל אביב בתחרות של "דיור שיתופי חברתי". הסטודנטים, קיבלו את נתוני המגרש שהוגדרו על-ידי מארגני התחרות, התבקשו להגדיר את המושג "מגורים שיתופיים" ולשלב בתוכו עירוב שימושים (mixed use), ולתכנן כיצד הכל יראה ב-2048.
האדריכל אסף אביאל, ראש המחלקה לאדריכלות ועיצוב פנים במכללה באריאל מסביר את הרעיון מאחורי הסדנה וכיצד "מיקס יוז" (mixed use) משתלב בתוך דיור שיתופי: "קבוצות הסטודנטים בחרו קהילה כלשהי וייצרו עבורה מבנה, אשר מונע מיתרונות הקהילה ומייצר בכך 'קיבוץ אורבני'. בזכות המכנה המשותף של הקהילה, נוצרה ההזדמנות ליצור מבנה שבו יהיו יחידות פרטיות מצומצמות באופן שבו כל הפונקציות הציבוריות המוכרות (סלון, פינת אוכל, מטבח וכו') יוצאות אל המרחב הציבורי, ובכך מקטינות את יחידת הדיור הפרטית למינימום הנדרש ומוזילות אותה".
במקום הראשון זכה פרויקט שבחר לעצב את המבנה לקהילת העצמאיים שעובדים מהבית. אותם בעלי עסקים עצמאיים, שאינם חייבים לצאת מהבית למקום העבודה, ולכן יכולים למצוא את עצמם בודדים ועומדים בפני סיכון הערך החברתי. חברי הקבוצה הזוכה יצרו קבוצות עבודה עסקיות, כך שבכל קבוצה בעלי עסקים מתחומים שונים. כך נוצרת אינטראקציה חברתית, עסקית וכלכלית בין הדיירים ולקוחותיהם. המבנה מתוכנן מכיל חללים פרטיים ושיתופיים, בכל קומה מועדון המשותף לכלל הדיירים באותה הקומה, וחלל ציבורי משותף לכלל דיירי המבנה המכיל חדר אוכל, חדר כושר וכו'.
יחידות הדיור עצמן מציעות אדריכלות גמישה, המאפשרת מגוון רחב של שימושים באותו חלל מתוך חלוקת זמני השימוש במהלך היממה. תנאים מאחר והיחידה לא כוללת חללים ציבוריים, היא איננה מאפשרת לדייר להישאר בגבולותיה, וגורמת לו לצאת אל החללים המשותפים.
הרעיון הצורני במבנה הוא יצירת מגרעות שבהן ניתן ליצור חוויה משותפת: על-ידי החוסרים שביחידת הדיור ימולא הצורך החברתי (מרפסות, פינות ישיבה, חדר אוכל וחדר כושר). בזכות צורניות המבנה של קוביות שונות ופרטיות לכל דייר, ניתן להוסיף חלקי דיור מעל הקיימים, בעתיד. המבנה כולל יחידות לזוגות, משפחות ויחידים, ומציע תנאים נוחים וחדשניים".
פרויקט בולט נוסף עסק בקהילה הטבעונית ובדיור שיתופי המיועד לצרכי הקהילה. הדגש הושם על שטח ציבורי שבו מתקיימת תיירות אקולוגית, ובה הדיירים שותפים במחזוריות האורגנית של הגידולים, על-ידי מעורבותם בזריעה, טיפול וקטיף עצמי.
ד"ר יוכבד פנחסי-אדיב, מנהלת המכללה הטכנולוגית הנדסאים באריאל, מוסיפה: "אנו מכשירים את הסטודנטים לעבודה יישומית מקצועית, על מנת שיהפכו למעצבי המחר במשק הישראלי, אדריכלים צעירים בעלי מעוף. תוך כדי לימודיהם הם נחשפים לחשיבה יצירתית המשפיעה על הסביבה. פרויקט מסוג זה מצעיד את הסטודנט קדימה להתנסות ולהתמודדות עם לקוח, עם משימתיות ולוחות זמנים, לצד מקצוענות שאותה הוא רוכש במהלך לימודיו".
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.